Samo zdrowie 

Sok z malin to naturalny sposób na wzmocnienie i wspomaganie organizmu, zwłaszcza w czasie przeziębienia. W soku z malin znajduje się kwas salicylowy, który obecny jest w aspirynie. A ta, jak dobrze wiemy działa napotnie i przeciwzapalnie. Picie soku malinowego pozwala nie tylko wzmocnić organizm, ale przede wszystkim przyczynia się do łagodniejszego przejścia przez infekcje wirusowe. Podawanie soku malinowego zaleca się szczególnie przy występowaniu stanów gorączkowych u dziecka lub anginach.

Cóż takiego skrywa w sobie sok z tej powszechnie najbardziej znanej rośliny, która w Europie zadomowiła się niemal wszędzie, poza Portugalią oraz Islandią? Otóż w soku malinowym znajdujemy całą gamę witamin, które wzmacniają nasz układ odpornościowy.
W szerokiej palecie tego daru natury znajdują się takie witaminy jak: C, E, B1, B2 i B6. Poza tym sok z malin zawiera tak bardzo potrzebne naszemu organizmowi pierwiastki jak: potas, żelazo, magnez oraz wapń. Chociaż obecnie mamy lato, to z pewnością dobrze będzie pomyśleć o zimowych wieczorach i nazbierać do koszyka potrzebną ilość malin na sok. Z pewnością dobrze będzie zimową porą dolać do herbaty kilka łyżeczek soku malinowego z własnej spiżarni.

Cudowne właściwości malin i ich liści 

O tym, że maliny zawierają dużo cennych i niezbędnych dla zdrowia człowieka substancji już zostało wspomniane. Jednak warto dopowiedzieć, że oprócz syropu z malin, który aplikuje się w celu wzmocnienia organizmu, równie często stosuje się napar z liści malin  jako kompres i okład, w przypadku schorzeń skóry i do przyśpieszeniu akcji porodowej. Owoce malin zawierają pektyny, lotne związki zapachowe i kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy) oraz cukry. Wspomniane liście z malin zawierają flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne. Jeżeli chodzi o profilaktykę, to herbata z liści malin jest zalecana dla każdego w okresie jesienno-zimowym. Przygotowana z liści malin herbata posiada właściwości ściągające, przeciwzapalne i rozkurczające. Poleca się ją przy biegunkach, przeziębieniach oraz bólach gardła.

Liście malin należy zbierać latem. Pamiętamy przy tym, by zrywać je ze zdrowych, młodych i dobrze wyrośniętych krzewów. Krzewy muszą być zadbane i czyste. Nie mogą być pokryte kurzem. Pamiętamy również o tym, że nie zbieramy liści rosnących przy drogach. Zebrane i wyselekcjonowane liście suszymy  w zacienionym i przewiewnym miejscu. Dalszy proces polega na odpowiednim przygotowaniu naparu, który zalewamy wodą. Jedną łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy od 5 do 8 minut. Otrzymany napar odcedzamy i przelewamy do filiżanki. Ekstrakt z liści malin poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwbakteryjnymi, hamuje rozwój bakterii w jelitach, leczy nieżyt żołądka, a także łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła.


Aby chruśniak malinowy wciąż trwał dookoła

            Pośród licznych walorów, liści malin, owoców i soku, warto zaznaczyć, że są one wykorzystywane jako środek przeciwgorączkowy i napotny. Odznaczają się działaniem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Zawarty w nich potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. W związku z tym, warto polecić ten rodzaj terapii osobom z chorobami nerek. Maliny wspomagają układ odpornościowy, a występujące w ich składzie polifenole, silne antyoksydanty, opóźniają proces starzenia się organizmu. Chociaż obecnie jest nam gorąco, to mimo wszystko, należy zadbać o to, by przetwory z malin znalazły się w naszej spiżarni.

            W ferworze wakacji warto zrobić miejsce w spiżarni dla soku malinowego, dżemu, czy konfitur z malin, a także domowej roboty wina malinowego. Może warto również zadbać o odpowiednie wysuszenie liści malin, by późną jesienią i zimą raczyć się wybornym smakiem i wzmocnić swoją odporność. Może warto zamrozić maliny, w formie musów lub w całości i wykorzystać w późniejszym okresie jako dodatek do koktajli, ciastek, budyniu, ciast  i deserów.


Domowy sok z malin
 

Produkty, składniki, naczynia:

  • 12 kg malin,
  • 4 kg cukru,
  • Słoiki lub butelki
  • Dekoracyjne etykiety  papierowe na słoiki i butelki

Sposób przygotowania:

Maliny dokładnie umyć i odstawić na sitko w celu oddania wody. Na dnie wielkiego słoja należy ułożyć maliny i przysypać je cukrem. Na 1 kg owoców malin dodajemy ok. 350 g cukru. Najlepiej robić to warstwami, aż do momentu wyczerpania się malin. Potem przykrywamy słój  gazą i zawiązujemy gumką. Słój z malinami odstawiamy na 2 lub 3 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce, aż do czasu, kiedy maliny zaczną puszczać sok. Należy zwrócić uwagę na to, by maliny nie rozpoczęły procesu fermentacji. W dalszej kolejności przecedzamy maliny przez sitko i podgrzewamy w garnku na ogniu, aż do momentu wrzenia. Wyparzone wcześniej słoiczki na przetwory wycieramy do sucha. Następnie nalewamy gotowy sok i zakręcamy słoiki, które w dalszej kolejności układamy do góry dnem i przykrywamy ścierką. Ostygnięte słoiki zanosimy do piwnicy lub spiżarni i czekamy na jesień i zimę, by delektować się ich smakiem i przywracać tak bardzo potrzebną naszemu organizmowi odporność.

Katarzyna Dąbrowska, „Senior w eterze”.