O tym, że owoce i warzywa dostarczają wielu cennych składników, w tym również bardzo ważnych dla seniora antyoksydantów, mówiła na Klubie Seniora pani dietetyk. Każdy z uczestników odświeżył wiedzę na temat antyoksydantów oraz błonnika, które w istotny sposób przyczyniają się do zmniejszenia zachorowań i umieralności na choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory, czy cukrzycę typu II. Prelegentka wyraźnie wyartykułowała, że celem diety u osób w podeszłym wieku jest nie tylko opóźnianie procesów związanych ze starzeniem się, ale przede wszystkim, dążenie do zachowania najlepszej sprawności ruchowej i intelektualnej.
„Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika”, to najczęściej powtarzany zwrot podczas wykładu. Każdy z nas wyniósł przekonanie o tym, że posiłki powinny zawierać dużą ilość składników odżywczych, przy jednoczesnym zmniejszeniu kaloryczności diety. Istotną kwestią jest również to, by senior w okresie jesiennym zadbał o to, by przynajmniej jeden posiłek w ciągu dnia był przyrządzony i podany na ciepło.
Janina Kawecka, Klub Częstochowskiego Seniora