Jeżeli zamierzamy cieszyć się dobrym zdrowiem, to powinniśmy pamiętać o konieczności dostarczania naszemu organizmom odpowiednich ilości witamin. U osób w podeszłym wieku, często spotykamy się z niedoborem witamin. Aby uniknąć takiego stanu rzeczy seniorzy powinni sięgać po wytrawne soki z owoców i warzyw, które w potocznym żargonie określa się jako „bombę witaminową”. Oczywiście senior, jak każdy, staje przed dylematem, który z soków będzie odpowiedni do spożycia? W tym momencie dotykamy problematyki z dziedziny wiedzy określanej terminem: „sokoterapia”. Specjaliści z zakresu medycyny żywienia, rekomendują spożywanie soków jako remedium na walkę z wieloma chorobami.
Wybierając soki seniorzy powinni zawsze sprawdzać ich skład. Niestety, często bywa tak, że w wielu dostępnych i popularnych produktach aż roi się od niepotrzebnych substancji, wśród których prym wiodą: cukier, konserwanty, czy też barwniki. Warto pamiętać, że soki, zwłaszcza te owocowe, nie powinny być dosładzane cukrem, ani stewią, ani żadnym innym słodzikiem. Przede wszystkim rezygnujemy z soków, których lista składników przypomina wprost tablicę Mendelejewa. Warto pamiętać, że na ogół im krótszy spis składników, tym większe prawdopodobieństwo naturalnej zawartości produktu.
Dużą popularnością w środowisku seniorskim cieszy się sok jabłkowy. Tutaj w parze z doskonałym smakiem idą również liczne korzyści zdrowotne. Pośród wielu atutów niniejszego produktu znajduje się i ten, który mówi, że tego typu specyfik przyczynia się do zahamowania rozwoju chorób krążenia oraz chorób nowotworowych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C w soku, również w naszym organizmie w dużym stopniu zwiększy odporność. Wspomniany produkt wspomaga usuwać toksyny z organizmu.
Warto wspomnieć, że jabłka doskonale łączą się z innymi owocami. Na ich bazie można tworzyć soki, które przysłużą się naszemu organizmowi na wiele sposobów. Drobny dodatek w postaci żurawiny wspomoże pracę nerek, a także obniży poziom cukru we krwi. Z kolei dodanie czarnego bzu przyczyni się do przemiany materii i ukojenia bólu w przypadku stanów zapalnych żołądka. Obok napojów na bazie owoców, seniorzy powinni delektować się sokami warzywnymi. W tej materii zaleca się sok pomidorowy, który jest bogatym źródłem likopenu, chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Tego rodzaju sok pomaga w ogóle w walce z wolnymi rodnikami.
Picie soków to świetne rozwiązanie dla osób w podeszłym wieku. Należy pamiętać, że każdy sok wyciśnięty ze świeżych warzyw lub owoców jest cennym źródłem antyoksydantów, które wymiatają wolne rodniki uczestniczące w rozwoju większości chorób cywilizacyjnych. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odkryli, że mętne soki jabłkowe wykazują nawet pięciokrotnie silniejsze właściwości przeciwrodnikowe niż te klarowane. Ponadto tego typu soki zawierają cztery razy więcej flawonoidów i innych związków z grupy fenoli. Dzięki temu mogą zapobiegać chorobom nowotworowym, opóźniać proces starzenia się i podnosić ogólną odporność organizmu. Ważne jest to, by zapamiętać iż badania naukowe wykazały jednoznacznie, że u osób z chorobą Alzheimera sok jabłkowy może zwalczać zły nastrój towarzyszący jej rozwojowi.


Janina Kawecka

No comment

Dodaj komentarz